افرادی که به دنبال خرید برنج دودی هاشمی هستند یقینا اطلاع دارند که تنها مرجع تولید این محصول شهر خمام در شمال گیلان است و دودی اصل فقط در این منطقه تولید می شود.

در سالیان ابتدایی کشت برنج در گیلان هنوز انرژی هایی که امروزه هستند و می توان به راحتی از آن ها حرارت تولید نمود وجود نداشتند و به همین سبب کشاورزان با حرارت ناشی از دود که از سوزاندن چوب، پوسته برنج و یا مخلوطی از این دو بود شالی را خشک نموده و سپس پوست شالی را می کندند و به برنج تبدیل می کردند که ای عمل موجب می شد برنج بوی دود بدهد و رنگ طلایی داشته باشد و از سوی دیگر ماندگاری بسیار بیشتر و طعم و پخت عالی تری داشته باشد.

در حال حاضر و در دهه های اخیر انواع حامل های انرژی به راحتی در روستاها در دسترس است و به همین سبب دیگر نیاز نیست که حتما برای کندن پوست شالی از روش دودی کردن در مرحله خشک کردن استفاده شود ولی به سبب متقاضیانی که در بازار برای خرید برنج دودی وجود دارد اکثر مردم منطقه خمام که رقم هاشمی را نیز کشت می کنند به تولید برنج دودی مشغولند و این موضوع سبب شده تا خمام با برنج دودی هاشمی خود در میان همه ی شهر های شمالی برنج دار ایران خاص و منحصر به فرد باشد.

البته به غیر از شالی هاشمی، شالی سایر ارقام برنج شمال نیز از شهر های مختلف برای دودی کردن به خمام می آید و با این اوصاف شما باید دقت کنید که برنج دودی اصل را فقط در خمام می توان به قیمت مناسب خرید و توجه فرمایید که هر دودی که در خمام است هاشمی نبوده و می تواند برنج دیگری نیز باشد و باید در خرید خود بسیار دقت نمایید تا متضرر نشوید.
منبع

فهرست